101-åring nedsövd och rånad

En vikarie på ett vårdboende gav 101-åriga Brita Pyk sömnmedel och stal från henne, när hon sov. Vikarien avslöjades och döms nu, men gamla Brita hann inte uppleva detta. Hon dog bara veckor innan domen föll. Det skriver SVT.

Hösten 2017 upptäckte Brita Pyk, då 101 år gammal, att ägodelar försvann från hennes bostad på ett vårdboende i Helsingborg. En nyanställd vikarie dröjde sig kvar i sovrummet efter det att hon hade givit Brita sömnmedel. Sedan stal hon smycken, kontanter och nyckeln till Pyks värdeskåp.

Polisen bekräftar, att det var Brita Pyks tydliga minne och klara redogörelse som ledde dem på rätt spår i utredningen. En av de andra drabbade äldre damerna hade själv inte upptäckt att vigselringen, hon alltid bar, var försvunnen.

Polisen kunde konstatera, att vikarien hade pantsatt en mängd smycken hos två olika firmor, bland annat Brita Pyks halsband och armband. Men ringarna har fortfarande inte kommit till rätta.

Nu är vikarien dömd till samhällstjänst för grov stöld vid tre tillfällen och brotten anses vara hänsynslösa, eftersom de har genomförts i de äldres hem på ett vårdboende.

Brita Pyk fick betala ett högt pris. Hon kände sig länge otrygg i sitt boende och hon fick själv aldrig uppleva att vikarien dömdes, eftersom hon avled i april.

Senaste artiklarna