IS-terrorist från Sverige inför rätta i Irak

En 29-årig kvinna från Sverige kommer att ställas inför rätta i Bagdad imorgon, misstänkt för kopplingar till terrorgruppen IS. Enligt irakisk lag kan hon dömas till ett långt fängelsestraff eller dödsstraff. Det skriver SVT.

Kvinnan konverterade tidigare till islam och reste till IS-ockuperat territorium i Irak 2014 tillsammans med sina två döttrar. På plats hos terrorsekten fanns då redan hennes make. Under tiden hos de andra terroristerna födde hon en son.

I oktober förra året ställdes 29-åringen inför irakisk domstol. Hon friades emellertid från terroranklagelserna, men dömdes till sex månaders fängelse på grund av att hon hade tagit sig in i Irak olagligt.

Sedan i höstas har hon suttit i ett kvinnofängelse i Bagdad tillsammans med andra utländska kvinnor som har dömts för samröre med terrorsekten. De kommer från ett dussintal länder.

För ungefär en månad sedan stod det klart, att det irakiska rättssystemet hade underkänt den friande domen. Rättegången kommer därför att hållas igen med samma åtalspunkter: Samröre med terrorgruppen IS.

Personal på Sveriges ambassad i Bagdad säger, att man kommer att närvara i rätten samt att kvinnan kommer att försvaras av en privat advokat.

Kvinnans make dödades enligt uppgift 2016 under en bombning. Han var från Sverige av irakiskt ursprung och var även tidigare känd av den svenska Säkerhetspolisen. Hösten 2011 greps han i Göteborg tillsammans med två andra män misstänkta för att ha planerat att döda konstnären Lars Vilks.

Männen friades dock i domstol och fälldes endast för brott mot knivlagen. Några månader efter frisläppandet reste kvinnans make till Syrien.

Hundratals utländska medborgare har dömts i Irak för samröre med terrorgruppen IS. Cirka hundra utländska medborgare har dömts till döden, andra har fått långa livstidsstraff.

Iraks antiterroristlagstiftning medger dödsstraff för den som är med i IS. Det gäller även personer som inte har stridit för terrorsekten.

 

Senaste artiklarna