Assange dömd till knappt ett års fängelse

Den omstridde WikiLeaksgrundaren Julian Assange dömdes på onsdagen av en domstol i London till 50 veckors fängelse för brott mot borgen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den 47-årig australiensaren sökte asyl på Equadors ambassad i den brittiska huvudstaden för närmare sju år sedan för att slippa att bli utlämnad till Sverige som misstänkt för våldtäkt.  Assange hävdade att våldtäktsåtalet i Stockholm, som sedan dess släppts, var ett sätt att få honom utlämnad till USA för att ha läckt hemlig information från den amerikanska underrättelsetjänsten.

Han fortsatte sin självvalda isolering på ambassaden tills Ecuador upphävde hans asyl och inbjöd brittisk polis att gripa honom den 11 april. Hans advokater har hävdat att deras klient flytt till ambassaden därför att han inte hade kunnat räkna med en rättvis rättegång någonstans.

Inför en fullsatt rättssal I Southwark Crown Court bad Assange enligt BBC om ursäkt till dem som anser att han brustit i respekt för dem. ”Jag gjorde vad jag vid den tidpunkten trodde var det enda jag kunde göra.”

Domare Deborah Taylor förklarade att Assage begått ett  grovt brott mot borgen. “Genom att gömma er på ambassaden höll ni er med avsikt undan (lagen) samtidigt som ni förblev i UK”.

En brittisk domstol hade ställt borgen på £240 000 som vänner till Assange hade stått som garanter för. Onsdagens dom var väntad.

WikiLeaks offentliggjorde 2010 konfidentiella amerikanska dokument om krigen i Afghanistan och Irak som hade stulits av Bradley Manning, en analytiker inom USA:s underrättelsetjänst som senare bytte kön och gav sig själv förnamnet Chelsea.  Manning dömdes av en militärdomstol 2013 för spionage och andra åtalspunkter till 35 års fängelse men President Obama benådade honom efter sju år.

I USA misstänks Assange för att ha erbjudit Manning hjälp med att knäcka lösenordet till ett amerikanskt militärt datorsystem. Straffet för den typ av medhjälp till dataintrång är högst fem års fängelse. Åtal mot Assange väcktes nyligen i USA formellt med rubriceringen sammansvärjning och han förväntas bli utlämnad efter avtjänat straff i England.

Innan Assange fördes ut ur rättssalen höjde han en knuten näve mot läktarna, där anhängare svarade med knutna nävar också.

 

Senaste artiklarna