Fler vill ha ett samhälle med kristna värderingar

Allt fler tycker, att det är viktigt att samhället bygger på kristna värden. I samband med valet 2014 svarade 20 procent att det var viktigt. I valet i höstas hade andelen växt till det dubbla. Det visar en undersökning som Survey-institutet vid universitetet i Växjö har gjort. SR rapporterar.

Andelen som svarade, att de har en kristen identitet ligger ganska jämnt – sjunker t o m något. Däremot fördubblades alltså andelen som tycker, att ett samhälle bör bygga på kristna värderingar. Andra mätningar visar, att andelen inte har varit så hög sedan 1980-talet.

Andelen har ökat speciellt mycket bland människor som man kan misstänka är relativt religiöst passiva. Sådana som inte är med i något samfund, som inte går så ofta i kyrkan – eller inte alls. Det är bland människor som inte har någon kristen identitet ökningen sker.

I undersökningen från 2018 har sambandet med en mer invandrarkritisk opinion ökat jämfört med hur det har sett ut i tidigare undersökningar. Det är i större utsträckning väljare som tycker, att man skall satsa på ett samhälle med kristna värden som även tycker att man skall minska migrantmottagander.

 

Läs mer på Nyhetsbyrån

Senaste artiklarna