Brexit – en kapplöpning med tiden

”Risken är att gränskontroller återuppstår på den irländska ön om EU och Storbritannien under de kommande två åren misslyckas med att enas om sin framtida relation.”

Klockan tickar obevekligt mot den 29 mars, dagen då Storbritannien ska lämna den Europeiska Unionen, men underhuset är oenigt om villkoren för utträdet och risken är att britterna lämnar utan ett avtal. På tisdagskvällen vann Premiärminister Theresa May emellertid stöd för ett förslag att återvända till Bryssel med krav på eftergifter i Brexitavtalet som förkastades med bred marginal av parlamentet den 15 januari.
Underhuset gav sitt stöd åt två  motioner som dels avvisade tanken på ett Brexit utan avtal och dels uppmuntrade försöken att hitta andra lösningar än ”backstop”, den kontroversiella planen som EU insisterar på för att Nordirland inte ska drabbas av en s.k. hård gräns i samband med utträdet. Samtidigt röstade underhuset efter en maratondebatt ned flera andra motioner, bland annat en som yrkade på att Brexit skulle fördröjas.

Omröstningarna gav premiärministern ett stärkt mandat att återvända till Bryssel i hopp om att vinna ett bättre avtal om Nordirland som kan accepteras av underhuset. ”Det råder begränsad aptit för en sådan förändring inom EU och förhandlingarna kommer inte att bli lätta,” sade May. Underhuset röstade 317-301 för motionen om Nordirland som efterlyste ”alternativa arrangemang” till backstop.
Premiärministern förklarade att hon kommer att söka juridiskt bindande förändringar i utträdesavtalet som hon slöt med EU i november efter två år av segslitna förhandlingar. Bryssel avvisade efter underhusets omröstning genast varje försök till omförhandlingar och upprepade att detta avtal är det bästa som Storbritannien kan få. Donald Tusk, president för Europarådet, deklarerade: ”Backstop är en del av utträdesavtalet och utträdesavtalet är inte öppet för omförhandlingar.”
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel, en politisk tungviktare inom EU, uppmanade emellertid nyligen Bryssel att bemöda sig om att träffa en kompromiss med London om Brexit för att undvika ett oreglerat utträde. ”Vi har också ett ansvar att genomföra denna skilsmässoprocess så ansvarsfullt som möjligt så att man inte om 50 år skakar på huvudet och säger om oss: Varför kunde de inte finna en kompromiss?” sade Merkel vid ett tal i Rostock inför Kristdemokraterna (CDU) den 19 januari, enligt Die Zeit.
Tvisten gäller främst gränsen mellan EU-landet Irland och Nordirland, som är en del av Storbritannien. Risken är att gränskontroller återuppstår på den irländska ön om EU och Storbritannien under de kommande två åren misslyckas med att enas om sin framtida relation. Tanken är i så fall att Nordirland ska vara kvar i en tullunion med EU så länge ingen annan lösning hittas. Denna nödlösning, backstop, syftar till att undvika att varor och tjänster från andra handelspartners till Storbritannien okontrollerat letar sig in i EU genom bakdörren – Nordirland. London motsätter sig backstop eftersom det i praktiken skulle separera Nordirland från United Kingdom vars territoriella integritet inte får urholkas. Till saken hör den känsliga frågan om Nordirlands status. Storbritannien och Irland träffade 1998 det så kallade Good Friday-avtalet som gjorde slut på tre decennier av väpnad konflikt på Nordirland. Konflikten gällde om Nordirland skulle förbli en del av United Kingdom eller införlivas med Irland. Avtalet innebar också att vaktposter och andra kontroller utmed den 50 mil långa gränsen kunde avskaffas.
Brexit betyder däremot att man riskerar  få nya gränskontroller, om än tillfälliga, och en bilbomb utanför en domstol i Londonderry i mitten av januari underströk faran för en återgång till våld. Ingen skadades vid explosionen, men underrättelsetjänsten MI5 har stationerat 700 officerare i Belfast för att bekämpa hotet från New IRA, en liten grupp militanta separatister som vädrar morgonluft och vill återuppliva den gamla irländska konflikten.

Förhandlingarna mellan London och Bryssel avslutades i november med ett utkast till juridiskt bindande utträdesavtal samt en vagt hållen politisk förklaring om den långsiktiga förbindelsen mellan Storbritannien och EU.  Om nu London och Bryssel kommer överens om backstop före den 29 mars, då Storbritannien formellt lämnar EU,  är det meningen att Brexit ska finslipas fram till december 2020 och inbegripa detaljer som säkerhet, finanstjänster och fiskerättigheter. Brexit innebär bland annat att Storbritannien återfår kontroll över sina gränser och immigrationen och därmed vinner större frihet samtidigt som man fortsätter att ha nära handel med Bryssel.
Sabine Weyand, biträdande chefsförhandlare i Bryssel, varnade på måndagen för att britternas fokus på backstop kan leda till att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 29 mars av misstag hellre än med avsikt om inga åtgärder vidtas. Klockan tickar, som hon uttryckte det enligt The Times.

May har länge hävdat att detta är det bästa avtalet Storbritannien kan få och man riskerar att lämna EU tomhänt om man försöker hålla ut efter något bättre, men underhuset har tvingat henne på andra tankar.  
Efter det historiska nederlaget i underhuset över Brexitavtalet vann May knappt ett misstroendevotum som motståndare inom hennes eget Toryparti hade utlyst i ett försök att bli av med henne, men hon tvingades gå med på att avgå före nästa val, en makalös eftergift.
Om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal blir utträdet oreglerat, ett s.k. no deal. Det är en situation som såväl EU som den brittiska regeringen vill undvika eftersom det skulle innebära ekonomiska förluster på bägge sidor samt betydande osäkerhet och praktiska svårigheter för både privatpersoner och företag i både EU och Storbritannien, som gick med i dåvarande EEC 1973.

Samtidigt har centralbanken, Bank of England, varnat för att ett utträde utan avtal i värsta fall skulle försätta Storbritannien i dess värsta ekonomiska kris sedan 1930-talet och opinionsmätningar tyder på att väljarna skulle rösta för att bli kvar i EU om en ny folkomröstning hölls. Folkomröstningen 2016 resulterade i 52-48 procent för utträde, men en del politiska bedömare hävdar att folk inte riktigt förstod hur krångligt och framför allt dyrt ett utträde skulle bli. Notan beräknas uppgå till 39 miljarder pund, en astronomisk summa.

 

Senaste artiklarna