Brexits drivande kraft lämnar Ukip i dispyt över Tommy Robinson

Nigel Farage, den politiska rebellen som bidrog till att framtvinga Brexit, har lämnat Ukip, partiet han ledde i många år, därför att han motsätter sig att partiet knutit till sig Tommy Robinson, den omstridda högerradikalen.

Nigel Farage har enligt  Daily Mail länge motsatt sig att partiet närmat sig Tommy Robinson, medgrundare av den högerextremistiska gruppen English Defence League (EDL). Hans verkliga namn är Stephen Yaxley-Lennon och han har en bakgrund som fotbollshuligan, men på senare år har han skaffat sig ett rykte som agitator mot muslimska våldtäktsmän.

Nigel Farage berättar att han lämnat the United Kingdom Independence Party efter 25 år i protest mot att den nye partiledaren Gerard Batten utnämnt Tommy Robinson som rådgivare i frågor som muslimska våldtäktsgäng av pakistansk ursprung, ett starkt tema i England idag.

“Det är med tungt hjärta och efter alla mina år som hängiven anhängare av partiet som jag lämnar Ukip idag,” skrev Nigel Farage i The Daily Telegraph häromdagen. 'Det finns ett enormt utrymme för ett Brexitparti i brittisk politik, men det kommer inte att fyllas av Ukip.”

Nigel Farage avgick samtidigt som underhuset förbereder sig på att rösta om det hårt kritiserade Brexitavtal som Premiärminister Theresa May rott hem i segslitna förhandlingar med EU i Bryssel. Omröstningen, som ska äga rum kommande tisdag, ses som ett ödesval där premiärministerns politiska framtid står på spel.

Nigel Farage, som avgick som partiledare för två år sedan efter att ha hjälpt till att framtvinga folkomröstningen om Storbritanniens utträde ur EU, förklarade senare i en radiointervju att Gerard Batten blivit besatt av Islam, inte bara islamisk extremism, och att han borde koncentrera sig på Storbritanniens arbete med att lämna EU. Å andra sidan har Ukip tappat många väljare efter folkomröstningen eftersom man uppnått sitt krav att britterna skulle gå till val om EU-medlemskapet. Partiet har till exempel inte längre något mandat i Underhuset.

Gerard Batten har försvarat sitt beslut att ge Tommy Robinson jobbet som rådgivare med motiveringen att han är “modig”. Men enligt Nigel Farage blev Ukip framgångsrikt genom att det uteslöt extremister. Han har varnat för att utnämningen av Tommy Robinson kommer att förvandla Ukip till ett nytt högerextremistiskt British National Party (BNP).

”När jag ledde Ukip förbjöd vi gamla medlemmar av BNP och EDL från att gå med i vårt parti. Många anklagelser för rasism och extremism riktades mot oss, men jag är av den starka uppfattningen att de var osanna,” skrev Nigel Farage.

Han hävdade att Gerard Batten är fixerad av Islam och Tommy Robinson på ett vis som gör att många inom Ukip inte längre känner igen sitt parti.

Om Tommy Robinson skrev Nigel Farage: ”Det finns folk som ser honom som en stor hjälte som står upp för arbetarklassen, men han har ett tämligen suspekt (brotts)register med en svans av folk som, tyvärr, orsakar bråk och våldsamheter.”

Tommy Robinson, 36, råkade i klammeri med rättvisan när han i maj kom med provocerande uttalanden utanför en pågående rättegång i Leeds mot pedofiler av pakistanskt ursprung. Han direktsände på nätet ett reportage med detaljer om domstolsförfarandet. Han trodde kanske att han gjorde allmänheten en tjänst, men i praktiken bröt han mot lagen och riskerade att åstadkomma kollaps i förhandlingarna som vid den tidspunkten var konfidentiella. Han anhölls utanför domstolen, åtalades och dömdes till 13 månaders fängelse för trots mot domstol. Han överklagade domen, släpptes i augusti på rättstekniska grunder och hans fall behandlades senast i Old Bailey i London i oktober utan att rätten kom till något beslut. Hans fall har därefter hänvisats till justitiekanslern. Han är tills vidare på fri fot.

Tommy Robinson har hyllats som en hjälte huvudsakligen av folk på högerkanten i England och USA, däribland Steve Bannon, tidigare strategisk rådgivare till President Donald Trump. I september utropades han till ”Årets patriotiska europé” vid en konferens i Bayern där många representanter för den europeiska högern var närvarande.

”Det tyska folket har alltför länge levt med Adolf Hitlers skuld,” sade han i sitt svarstal. ”Lev inte med Angela Merkels skuld.”

Det sistnämnda var naturligtvis en syftning på den tyska förbundskanslerns generösa flyktingpolitik som lett till att ungefär en miljon flyktingar och ekonomiska migranter mestadels från Mellanöstern sökt sig till Tyskland de senaste fyra åren.

Men trots sin nyvunna hjältestatus har Tommy Robinson så vitt känt aldrig avslöjat något dramatiskt nytt kring alla de sexuella övergrepp av muslimer på engelska flickor som pågått senaste 20 år i England. Brittisk press hänger numera regelmässigt ut våldtäktsmän av pakistanskt ursprung med namn, foto och adress på ett sätt som skiljer sig markant från till exempel svenska medias ängsliga försök att mörka gärningsmännens bakgrund om den är utländsk för att slippa bli stämplade som rasister. I en statlig utredning 2014 avslöjades för övrigt rena skräckhistorier hur brutala muslimska våldtäktsgäng misshandlat och missbrukat 1 400 engelska flickor i Rotherham i norra England genom åren.

Berömmelsen har dock betytt att Tommy Robinson har fått donationer av generösa givare bland annat i USA. Han flyttade enligt The Times nyligen in en flott villa värd 950 000 pund i en idyllisk by i Bedfordshire med sin hustru och tre barn.  Men av Nigel Farage lär han inte få en enda penny.

Bilden: Nigel Farage (wikipedia)

Senaste artiklarna