Nord Stream 2 - Sverige viker sig för Ryssland - igen

Nord Stream 2 är en säkerhetsrisk och gör Europa allt för beroende av rysk energi – svårare än så är det inte.

Den rödgröna svenska regeringen med uppbackning av vänsterpartiet f.d. kommunisterna har nu godkänt de ryska planerna på ytterligare gasledningar genom Östersjön.

Denna gång är det en socialdemokratiskt ledd regering som säger ja, förra gången Gazprom fick ett jag för sina rörledningar leddes regeringen av Fredrik Reinfeldt.

Glädjande nog verkar alliansen idag inte lika positiv som man var förra gången. Från centern kommer uppfattningen att gasledningen har stor säkerhetspolitisk betydelse och att den påverkar hela Östersjöregionen. Och så är det.

Ett av de partier som nu vänder sig emot att regeringen ger grönt ljus åt gasledningen Nord Stream 2 är Centerpartiet. Man menar att gasledningen har stor säkerhetspolitisk betydelse, och att den påverkar hela östersjöregionen. Centerns Kerstin Lundgren säger, helt riktigt, att Sverige borde ha samordnat sig med Danmark och de baltiska staterna. I ett uttalande till SVT förklarar hon också att ”Regeringens beslut sätter nu särskilt danskarna i ett svårt läge. Så gör inte goda grannar mot varandra i säkerhetspolitiken”. Nej, det gör man inte. Socialdemokraterna har övertagit den undflyende och närmast fega linje som drevs av Reinfeldtregeringen i frågan.

Också övriga allianspartier har invändningar mot regeringens beslut.

Det finns redan två ryskkontrollerade gasledningar som går genom Östersjön. Det är tillräckligt illa. Nu ger den svenska regeringen grönt ljus för ytterligare två.

Det torde inte vara speciellt svårt för någon att inse konsekvenserna av dessa gasledningar. Förutom att göra Europa mer beroende av ryskkontrollerad gas används projektet för att splittra det demokratiska Europa, för att underminera sanktionerna efter den ryska annekteringen av Krim och för att skada Ukraina så mycket som möjligt.

När Nord Stream 1 byggdes hymlade ryssarna inte med ”fördelarna” av projektet. Det skulle öka det ryska inflytandet och den ryska intressesfären politiskt, ekonomiskt och militärt. Ingenting har ändrats sedan dess. Vi ser nu fortsättningen och Sverige har sagt ja ännu en gång.

Senaste artiklarna